Білий шоколад
Білий шоколад - шоколад, який виробляють з олії какао, цукру, плівкового сухого молока та ваніліну без додавання какао-порошку, завдяки чому він має колір слонової кістки (часто з жовтуватим відтінком) і містить мінімум антиоксидантів, таких як теобромін і кофеїн ].
Своєрідним смаком цей продукт завдячує особливому сухому молоку, що має карамельний присмак, а як ароматизатор найчастіше використовується ванілін.
У та Євросоюзі до складу товару пред'являються жорсткі вимоги. Зокрема, встановлено, що вміст олії какао не може становити менше ніж 20 % [2]. На відміну від класичного шоколаду, шоколад білий не містить какао-порошку [3].
Перший білий шоколад випустив у 1930-ті роки швейцарський концерн Nestlé, який намагався таким чином утилізувати надлишки олії какао [4]. Вибухове зростання популярності білого шоколаду (включаючи пористі сорти) відбулося лише через півстоліття, у 1980-ті роки[1].
У домашніх умовах із білого шоколаду та стружки кокосу можна виготовити аналог цукерок «Рафаелло»[5]. У сучасному кондитерському виробництві використовуються різноманітні продукти, що на вигляд нагадують білий шоколад, але насправді складаються з гідрогенізованих жирів без додавання какао-продуктов[6].